Jyväskylästä sai matkaan paperin, joka on aivan yhtä tarkka kuin mikä tahansa ihmispotilaista toimitettu epikriisi... Tässä siis kertomus päivystyksessä tehdystä ja saaduista jatkohoito-ohjeista.

 

18.7.2011 
Käynnin syy/diagnoosi: Sisäinen verenvuoto leikkauksen jälkeen/ susp. veren hyytymisongelma
Minni tuli päivystykseen, koska aiemmin samana päivänä tehty sterilointihaava vuoti runsaasti verta. Minnille tehtiin kiirellinen laparotomia (avaus) ja vatsaontelosta imettiin noin 350ml verta. Vuoto ei johtunut suoraan minkään ligatuuran pettämisestä, eikä suuria suonia ollut poikki. Suurin vuotokohta oli yhden ligamentin vieressä rasvakudoksessa. Minni vuoti kaikkiaan kauttaaltaan normaalia enemmän. Kaikki ligatuurat uusittiin ja tihkumaista pientä vuotoa on edelleen kudoksista. On hyvin todennäköistä, että Minnillä on ongelmaa oman elimistönsä verenhyytymistekijöiden kanssa. Tätä puoltaa myös se, että leikkaushaavan alueella on suurehkoja hematoomia (mustelmia). Minni on kärsinyt voimakkaasta verenhukasta ja leikkauksen yhteydessä palautettiin noin 280ml omaa verta suoneen. Minni sai myös K-vitamiinia verenvuodon vuoksi.
 Kotihoitona ehdoton lepo, toipilasruoka ja hellä rauhallinen hoito. Jos koira on hyvin vaalea/valkoinen huomenna, olisi hyvä käydä nesteytyksessä. Leikkauksen jälkeen Minniltä otettiin verinäyte (PVK), jossa näkyi verenhukka, mutta tilanne ei ole tällä hetkellä kriittinen.
Nyt jätetään kipulääkitys (Norocarp) antamatta kotona ja tilalle kivunlievitykseen huomisesta aamusta/aamupäivästä alkaen Tramal reseptillä. Amoxival antibioottia ei anneta vaan se vaihdetaan Synulox.
Herääminen lämpimässä paikassa lattiatasossa, heräämistä seurattava. Suojasiteen voi poistaa 1-2 vrk kuluttua. Nuoleminen estettävä, käytettävä kauluria tai pukua n. 10pv ajan. Hihnaliikuntaa kahden viikon ajan, vältettävä hyppimistä ja riehumista. Ottakaa yhteyttä, jos ilmenee punotusta, arkuutta tai turvotusta haavan alueella. Haavakontrolli tarvittaessa 2 viikon kuluttua.

Tänä aamuna sain jo vastaani hyppivän koiran, vaisusti tosin vielä, mutta Minni vaikuttaa kyllä olevan nopeasti palautumassa ennalleen... Näin ollen tulee kyllä varmaan olemaan vaikeaa saada neiti pysymään rauhallisena niin pitkään kuin olisi tarpeellista. Ensimmäinen viikko luultavasti vielä menee Tramalin rauhoittavan vaikutuksen alla, mutta kun kipulääkityksen voi lopettaa niin saattaapi olla että meillä yritetään hyppiä seinille... Mikäli inhottava, vihattu kauluri ei saa pysymään aloillaan murjottamassa, kuten toistaiseksi. Epäilen kyllä, että jahka Minni kauluriin kunnolla tottuu tässä päivien mittaan, se unohtaa koko häkkyrän olemassaolon.